Om oss

Cantuskören i Vadstena är en manskör som bildades 1946. Kören har på sin repertoar såväl sakral som profan musik. De flesta framträdandena har under åren varit musikgudstjänster i olika kyrkor i västra Östergötland. Den största av dem alla är julkonserten i Vadstena Klosterkyrka. På kvällen dagen före julafton strömmar publiken till för att få njuta av de vackra julsångerna. Många av de sångerna finns på en CD-skiva, som heter Julnattens under.

Stora profana arrangemang som kören genomfört är de två egna musikalerna "Drömmen om Broadway" och "Mer än pengar" förutom en mängd "vanliga" profankonserter. Den senaste heter "Anything Goes" och innehåller en mängd storbandspärlor som vi framfört i både Vadstena och Motala tillsammans med Söderköpings Storband.

Historik

Cantuskören bildades 1946 då ABF:s blandade kör ombildades till manskör. Initiativet till denna ombildning kom från Bror Andersson, mera känd i Vadstena som Bolle. Sedan starten har kören haft sex ordinarie dirigenter plus tre-fyra inhoppande vikarier. Den första i raden av ordinarie dirigenter var Sven-Erik Löfman som redan efter två år (1948) efterträddes av Olle Östblom. Den perioden blev 18 år lång och som Olles efterträdare kom Rolf Erixon som också han stannade i 18 år.

Det var Rolf Erixon som döpte om kören till Cantuskören. Nu startade en period med "modernare tongångar". Kören övergav den traditionella repertoaren och började sjunga mera "svängiga låtar". Under en period så var William Lind en flitig samarbetspartner, och otalig är de arrangemang han har förärat kören. Det var också under Rolfs tid som kören drog till sig många namnkunniga artister som Ulla Sallert, Lars Lönndahl, Loa Falkman m fl. Innan Rolf slutade som dirigent, så gjorde kören en dokumentation på fyra kassetter av den då aktuella repertoaren.

1984 övertogs taktpinnen av Lennart Djärf, och nu startade en ännu intensivare karriär för kören. Under Lennarts taktpinne har man bl a producerat två egna musikaler, Drömmen om Broadway (1988) och Mer än pengar (1991), som båda gick för utsålda hus. Kören passade också på att fira såväl 40- som 50-årsjubileum med Lennart vid taktpinnen. Däremellan så firade man också Lennarts 10-årsjubileum som dirigent för kören. Den konserten hette 10 Djärfa och gick av stapeln 10/4 1994.

I samband med 50-årsjubileet så fick kören även mottaga 1996 års kulturstipendium från Vadstena Kommun. När Lennart i och med julkonserten 1996 slutade som dirigent, tog körens unga, men mångårige ackompanjatör Patrik Karlsson över dirigentskapet på vikariat. Patrik började i kören som sångare 1984 blott 15 år gammal, så han är en genuin "Cantusprodukt".

Hösten 1999 fick Cantuskören för första gången en kvinnlig dirigent, entusiastiska Anna Gullman. Under läsåret 03/04 var Anna tjänstledig och ersattes av Gunilla Djärf. Gunilla har varit verksam i olika projekt i kören under många år, men det var nu för första gången som hon tog ansvar för mannarna ett helt läsår. Kören letade åter dirigent och hittate till vårterminen 2005 en annan Anna, nämligen Anna Smedendahl. Från 2006 till och med vårterminen 2008 höll Karin Westberg i dirigentpinnen. Nyvald dirigent 2008 blev körens egen "produkt" Patrik Karlsson, som varit med i Cantuskören i många år och dessutom nästan hela tiden varit körens ackompanjatör. Med Patrik, som har ett ”Cantushjärta”, ser kören fram mot ytterligare framgångar med KVALITET, TEMPO, KONTINUITET samt SÅNG-GLÄDJE!!!

 

Axplock och bilder

Nedan visas axplock med information och bilder från några av våra tidigare produktioner.
Du kan även klicka här för att titta i vårt fotoalbum.

Drömmen om Broadway

 

Mer än pengar

Här är några sidor ur vårt program för musikalen "Mer än pengar". Musikalen bjöd på det klassiska temat: Flickan som blir förälskad i fel pojke. I programmet kunde man läsa:
"Nog måste vi vara lite tokiga, som gång på gång drar igång jätteprojekt av de här slaget. Och nog är Cantuskören lite speciell. För frågan är om det finns någon annan "gubbkör" som vågar sig på att sätta upp egna musikaler. Man måste onekligen fråga sig vad som ger oss detta mod. Svaret på frågan är att vi omger oss med mycket duktiga medarbetare, som med stort engagemang och stor kunnighet tar sig an uppgiften. Dessutom kan vi glädja oss åt att få ta emot unga sångare som med ungdomlig friskhet och idérikedom inspirerar kören till nya utmaningar".
 

10 Djärfa, jubileumskonsert den 16 april 1994.

Så här såg vårt programblad ut den gången. Solist var Susanne Edlund, Vadstenasopran.  Orkestern, som dirigerades av Lennart Djärf bestod av Clas Tilly och Per-Erik Djärf på trumpet, Göran Hovlund på sax och flöjt,  Gunilla Djärf på piano, Patrik Karlsson på keyboard, Gunnar Ström på bas och slutligen Tomas Fristedt på slagverk.
Ljudtekniker var Henrik Karlsson och ljuset sköttes av Bo Gäfvert. För idé och regi svarade Clas Rapp

Vi framförde:
Vilken härlig dag
Då börjar livets vår
Bedårande sommarvals
Välkomstsång
När sköna damer
I feel pretty
Kärlekssången
Följ mej bortåt vägen
PAUS
Vi är kompisar vi
Tänk om du vore miljonär
Om jag hade pengar
Whati I did för love
En underbar karl
En förtrollad afton
Mandaley
Om du vill ha solsken

 

Cantuskören 50 år! 

Cantuskören årgång 1946

 

Pressklipp - Ös på dagnys café

Det var läder och brylcreme som gällde när Cantuskören på lördagen gästspelade i Motala. På Dagnys café bor giganter som Elvis, Siw Malmqvist och gräsänklingen, och det rockades och poppades och doades så att det ryckte i hela teatersalongen och stampades i takt i bänkraderna. (Motala Tidning 2002-02-11. Text Elin Ahldén. Foto: Andreas Åseheim)

De rockar around the clock så att damerna i publiken rodnar, och doar så vackert så att man blir rörd. När Cantuskören gästspelade i Motala ryckte det i hela publiken.
MOTALA. Det handlade mycket om brylcreme, skinnpajar och läderslipsar när Cantuskören gästade Motala på lördagskvällen. Vadstenaborna har redan haft chansen att se föreställningen Dagny’s Café, men nu var det alltså Motalas tur. Och publiken lät inte vänta på sig, biljetterna tog snabbt slut och en extraföreställning sattes in. Med bara lite väl vald rekvisita och iförda kläder från samma epok förvandlar Cantuskören hela scenen i Folkets hus till en tvättäkta 50-tals- jukebox. Och frågan är om inte resan tillbaka i tiden föryngrade hela publiken, för det tar inte lång tid innan det rycker i benen på varenda åhörare.

Diskret knäpps det i takt i bänkraderna och hummas med i melodierna, och applåderna är generösa efter varje nummer. På Dagnys Café är det trivsamt och värmande på alla sätt, men utan att för ett ögonblick ge avkall på kvaliteten. För Cantuskören är proffs. Det finns inte många genrer de inte klarar av, och under Anna Gullmans trygga ledning blir Cantuskoristerna allt från raggare till rockare till doakör. Och höftrullningarna sitter nästan undantagslöst som de ska. Gästsolist Maria Dillon-Lindh bidrar bland annat med några Siw Malmqvist-låtar, och som alltid har hon publiken i sitt grepp. Men mest gripande är kanske Nicklas Joelsson som brylcremad gräsänkling i bred-randig frottébadrock. Hans förtvivlan över att ha spelat bort hembiträdet Anna på poker är nästan trovärdig, och man bara önskar att hustrun ska återvända för hans egen skull.
Cantuskören upphör aldrig att imponera, och förutom att vara duktiga sångare är de inte oävna underhållare. De ger begreppet poppojkar en helt ny innebörd.
Och de klär i läder.

 

Pressklipp - Brittas restaurang

(Klipp ur Motala-Vadstena Tidning måndagen 10april 2006. Text: Mats Bengtsson
0141-22 36 32, mats.bengtsson@motalatidning.se. Foto: Terese Perman)


Fullsatt på Cantuskören
Det var fullsatt i teatersalongen i Folkets hus när Cantuskören gav konserten "Brittas Restaurang" i helgen. Cecilia Joelsson, bilden, var inbjuden solist och sjöng låten "Galen i mat", svensk version av Jill Johnsons schlager "Crazy in love".
KULTUR & NÖJE 12

BRITTA SERVERADE GODBITAR
MOTALA
"Kom kom kom, kom till Brittas Restaurang" sjöng Cantuskören. Och det var också många som kom till Folkets hus för att lyssna på deras konsert i helgen.

Musik
Cantuskören har dukat upp till två föreställingar av konserten "Brittas Restaurang" och det var fullsatt i teatersalongen i Fokets hus under den första. Så pass att också läktaren utnyttjades.

Så köksmästaren Håkan Karlsson kunde vara nöjd när han hälsade publiken välkommen och drog igång eftermiddagen med själva titellåten, "Brittas Restaurang".


Dricks! Britta fick en rejäl slänt när en amerikan kom till hennes
restaurang. Cecilia Joelsson var inbjuden solist vid Cantuskörens konsert.

Det var bara det att ägaren, Britta själv, var försenad och kören hann med "Någonting att äta" innan hon (Cecilia Joelsson) gjorde entré och höjde tempot med Jill Jonssons "Crazy in love", som blivit till "Galen i mat". Och det kulinariska temat fortsatte med "Jag vill ha blommig falukorv till lunch" innan Britta fick syn på en tjusig gäst och stämde upp i "En sån karl"
Det blev en både fart- och glädjefylld konsert där kören fick agera en brokig skara gäster på restaurangen.
Det gavs prov på goda dialektkunskaper och restaurangchefen, dirigenten Karins Westberg, höll ordning bland sångarna vid borden. Cantuskören backades upp av en tajt sjumannaorkester med kapellmästaen Patrik Karlsson vid rodret.

 

Pressklipp - Julsånger lockade storpublik

(Motala tidning, Text: Hanna Arfvelin, Foto: Joel Clasén. 24/12 2008)

Julsånger lockade storpublik
Konsert. Julen är här!
Under tisdagskvällen välkomnade Cantuskören julen med stämningsfull sång i Vadstena klosterkyrka.


För många är denna traditionella konsert startskottet
på julen, berättar Håkan Karlsson, vice ordförande i
Cantuskören.

Ute blåser det isande decembervindar och få människor syns till på Vadstenas gator och torg. Men inne i Vadstenas klosterkyrka är det varmt och omkring 1 200 personer har kommit för att avnjuta en kväll med julmusik.
I den fyllda klosterkyrkan och i mitten av två stora ljusklädda granar står Cantuskören ståtligt. Publiken hälsas välkomna till den traditionsfyllda kvällen, dagen innan julafton.
Kyrktornens klockor ringer in och Cantuskören tar ton och publiken stämmer in till psalmen ”Hosianna, Davids Son”.
Till mångas förtjusning är årets konsert mer varierad än tidigare år. Under kvällen bjuds det inte bara på julmusik utan även en hel del bibel- och diktläsning.
I över 30 år har Cantuskören hållt sin julkonsert i Klosterkyrkan, den 23 december.
Håkan Karlsson, vice ordförande i kören, berättar att denna kväll har utvecklats till att bli väldigt betydelsefull.
– I kväll börjar julen för många. De har köpt klart alla julklappar och släpper all stress genom att komma hit och lyssna till stämningsfull julmusik.
Klosterkyrkan ekar vackert av körens olika stämmor som blandas med toner av trumpet, orgel och trombon. Konserten avslutas passande med julsången ”O, Helga natt”.

 

Pressklipp - Cantuskören+Siwan=sant

(Publicerades den 1 mars 2004 i Motala/Vadstena Tidning. Text: Gert Dahlin. Konsert 28 februari 2004)

Cantuskören bjöd på två fullsatta och bejublade konserter i Motala Folkets hus i helgen. Den här gången var det Siw Malmkvists musik och texter som var den röda tråden.

När Cantuskören uppträder är det oftast fullsatt i salongen, så var det också den här gången. Och kören, solisten Maria Dillon-Lindh och publiken var på toppenhumör.
Den första föreställningen inleddes med att Motala Tidnings marknadschef P-O Nordin hälsade alla välkomna. Något senare blev han hedersmedlem i kören. Som inträdesprov sjöng Nordin några strofer ur ”Calle Schewens vals” av Evert Taube.
Annars handlade konserten mycket om Siw Malmkvist. Solisten Maria Dillon-Lindh sjöng flera av Malmkvists slagdängor.

Repertoaren bestod också av gamla Cantuskören-hits.
Körens dirigent Gunilla Djärf hade sett till att kören repat in ett välavvägt program som tilldrog sig publikens höga gillande. Orkestern med Patrik Karlsson i spetsen gjorde också mycket bra ifrån sig.

 

Pressklipp - Cantuskören bjöd på favoriter

(Publicerades den 24 november 2003 i Motala/Vadstena Tidning. Text: Mats Bengtsson. Konsert 22 nov 2003)

Det började med ”Vår bästa tid är nu”, slutade med svängig melodifestival. Cantuskören bjöd på stor variation under sin konsert ”Utvalt”.

Gott om folk hade tagit plats i Petrus Magni skolas aula för att uppleva årets konsert med Cantuskören, ”Utvalt”. Cirka 350 biljetter var sålda och publiken bjöds på en variationsrik afton där kören radade upp favoriter från sina tidigare konserter.
– Vi skulle ha kunnat köra 40 eller 50 nummer, men jag har försökt plocka ut en bra blandning, det allra bästa, förklarade Benniet Henricson strax innan ridån gick upp.
Utöver gamla godingar hade kören också, som final, övat in ett nytt schlagermedley, med låtar från den svenska melodifestivalen.
– Vi hoppas att publiken ska gå hemåt och nynna på ”E de det här du kallar kärlek” i kväll, klargjorde Henricson.
Solist vid lördagskvällens konsert var Maria Dillon, som Cantuskören redan tidigare samarbetat med. Hon fick bland annat huvudrollen i ett Siw Malmqvistmedley, med låtar som ”Flickor bak i bilen” och ”Tunna skivor”.
Hon bjöd också på solosång i ”Du är den ende” och ”I could have danced”.
Dirigenten Gunilla Djärf lotsade kören genom konserten. Och utöver redan nämnda nummer kan nämnas ett 50-talsmedley, med bland annat ”The great pretender” och ”Don’t be cruel”. Och under kvällen trädde flera av körmedlemmarna fram som solister.
Om publiken gick hemåt, nynnande på Lasse Holms gamla schlagerlåt, är okänt, men utan tvekan visade de kören sin uppskattning.

 

Pressklipp - Cantuskören sjunger in julen

(Publicerades den 24 december 2002 i Vadstena Tidning. Text: Per-Inge Karlsson. Foto: andreas Åsenheim. Konsert 22 nov 2003)

Med Cantuskörens konsert i Klosterkyrkan inleds julen. Julkonserten ges sedan några år tillbaka kvällen före julafton. Då är julstöket gjort och det är dags att varva ner.

Cantuskören bjöd på en
uppskattad julkonsert i
Klosterkyrkan på måndags-
kvällen

Det var gnistrande kallt på måndagskvällen men de drygt 1 200 som bänkat sig i Klosterkyrkan behövde inte ångra promenaden i kylan. Konserten bjöd på välkända julsånger, klassiker som ”Stilla natt”, ”Bereden väg för Herran” och ”Nu tändas tusen juleljus”, men också litet mera okända som ”Julnattens under”
Cantuskören bildades 1946 och hade som mest 40-45 sångare. Nu har kören 23 aktiva medlemmar. Samtliga är män, men kören leds av en kvinna, Anna Gullman. Årets julkonsert i Klosterkyrkan var hennes fjärde som dirigent. De 23 sångarna hade under måndagskvällen hjälp av en kvinnlig solist, Pernilla Thörewik.
Brasskvartetten med Per-Erik Djärf, Malin Ellbrant, Claes Sjökvist och Jan Pettersson har medverkat vid tidigare konserter. Nytt för i år var en stråkkvartett bestående av Birgitta Iwald-Styrenius, Ingemar Hjertén, Hans-Peter Rauber och Anna-Karin Pålsson.
Sångarna kommer numera från hela västra Östergötland. Ordföranden i kören, Håkan Karlsson, är Mjölbybo.
– Det är roligt att vi är representerade i hela västra Östergötland, men vi skulle behöva flera sångglada Vadstenabor i kören.
Som traditionen bjuder avslutade han konserten med att sjunga solo under ”O helga natt”.
Konserten var ett samarrangemang med Vadstena församling och prästerna Kjell Karlsson och Thomas Stoor läste dikter och bibeltexter med anknytning till julen. Överskottet av den kollekt som togs upp gick till Radiohjälpen och kampanjen ”Världens barn”.

 

Pressklipp - Hyllade Povel

(Vadstena Tidning 02-11-28. Text Benny Ekberg. Foto: Veronica Karlsson)

Cantuskören följde upp fjolårets succé, Dagny’s café, med att framföra Povel Ramel-låtar, som en hyllning till 80-åringen. Det kom mycket folk för att höra kören tolka 25 av Ramels mest kända sånger.

Dagny’s café var en nostalgitripp tillbaka till 50-talet med sina jukeboxar, raggarbilar, och rock’n’roll-låtar. Det är också i början av 50-talet som Povel Ramel får sitt genombrott med Johanssons boggie woogievals. Den låten är en av alla de som publiken får höra från Petrus Magni skolas scen.

Håkan Karlsson och Maria
Lindh Dillon hyllar 80-årige
Povel Ramel genom att
förvandlas till de sista
entusiasterna.

– Vi valde ut det bästa som vi tycker Povel Ramel har gjort. Det blev 60 låtar. Vi plockade ur 25 russin från dem, berättar konferencier Benniet Henricson.
Han förklarar att kvällen kommer att ge prov på en mängd olika musikformer, som vals, jazz, blues och ballader. Cantuskören har gett sin hyllning namnet ”Håll musiken i gång”. Håkan Karlsson och Maria Lindh Dillon inleder som de sista entusiasterna. Maria Lindh Dillon var sångsolist i Dagny´s café. Hon är en tillgång för manskören som en balans till de manliga rösterna.
Hela kören kommer in anförd av dirigenten Anne Gullman och bjuder på brunnsmusik från Sorglösa brunn. Körens brunnsorkester består av Göran Hovlund, flöjt och saxofon, Jan Gullman, bas, Pelle Lindh, gitarr, Patrik Karlsson, klaviatur och Bosse Hurtig, trummor. Orkestern ger stadga åt sångerna, liksom i Dagny´s café.

Konserten fortsätter med att Niclas Joelsson, utklädd till fågel, gör en underhållande tolkning av ”Tjo, vad det var livat i holken”. Leif Jernér sjunger med säker röst Povel Ramels genombrottslåt. Det lossnar rejält när Benniet Henricson uppträder som Ramelfiguren Karl Nilsson. Den stora publiken börjar klappa i takt. Kören och orkestern tar sig sedan an ”Gräsänklingsblues”. Men det är långt kvar till måndag morgon, och Cantuskören hinner med många fler låtar innan det är dags att ta sig an lördagens föreställning nummer två.